Annonce

Annonce

Svar: Skemad, vælling og søvn


8. maj 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kris

Tak for dit brev og fine beskrivelse - dejligt at høre, at det går så fint med skemaden og at jeres dreng er glad for sin aftenflaske :)

Det lyder passende med to måltider skemad, nu hvor jeres dreng er 5 måneder gammel. Og de fleste børn vil trives med 3 måltider og lidt mellemmåltider, når de så bliver 6 måneder. Det kan dog godt være, at jeres dreng kan begynde med lidt morgengrød allerede nu - det kan nemlig være bedre, at han spiser lidt mindre grød og mos af gangen og så tager imod sine flasker, end at han spiser store portioner og derfor ikke drikker mælk nok. Derfor kan det være bedre at give ham f.eks. 1 dl. 3 gange dagligt end 1.5 dl. 2 gange dagligt, hvis det så giver plads til mere mælk i maven.

Du skal derfor prøve at finde balancen mellem at give ham skemad, som mætter ham, men ikke tilbyde så meget, at han ikke drikker mælk nok...

En plan med 3 skemåltider kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 8: Tilbydes lidt grød, måske 3/4-1 dl. og lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 11.30-12: Tilbydes grød (anden slags end om morgenen) eller tilbydes lidt grøntsagsmos, igen måske max 1 dl. og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16: Tilbydes evt. lidt sveskemos til mave :) Og vand af kop. Ammes også stadig om eftermiddagen.

Sover dagens 3. lur som ofte er en kort powernap

Aften 18: Grøntsagsmos, igen max 1 dl. og vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes/flaske

Midt nat: Ammes x 1 efter behov.

Det er dejligt, at jeres dreng et par nætter har kunne sove fra kl 20 til 06 - det kan du dog ikke forvente med den alder han har og jeg vil ...


Annonce

... som udgangspunkt anbefale dig, at I giver ham flaske, eller at du ammer ham sen aften. De fleste børn er 6 måneder, før de begynder at kunne undvære mælken midt nat kl 03, men hvis han kan springe denne over nu, vil det være fint.

Mælken sen aften er dog god at bibeholde. Man kalder ofte dette for barnets drømmemåltid og det hjælper ofte til en god nat. Samtidig så sikrer mælken på ydertidspunkterne en vigtig del af barnets mælkeindtag og dermed barnets væskebehov. I takt med at jeres dreng får mere og mere skemad i løbet af dagen, så er det vigtigt, at hans væskebehov stadig dækkes til strækkeligt og da han ikke er ældre end han er, så er det begrænset, hvor meget han kan drikke af en kop. En amning eller flaske sen aften er derfor med til at sikre hans behov for væske. Og ofte er mælken på dette tidspunkt sammen med mælk før putningen om aftenen, de to mælkemåltider, der forsvinder sidst. Det betyder altså, at de to amninger eller flaske, som børn i 10-12 måneders alderen ofte har brug for, ofte vil ligge aften og sen aften, så mange børn springer i den alder mælken om dagen over... På den måde er mælk sen aften også en god rutine i forhold til tiden frem.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til vælling så anbefaler sundhedsstyrelse ikke dette og hvis du gerne vil give vælling, så anbefales det først fra 6 måneders alderen. En flaske med vælling vil tælle i stedet for en flaske med modermælkserstatning. I stedet for at give ham modermælkserstatning om aftenen som nu, så kan du vælge at give vælling i stedet. Det er dog lige så fint at give ham grød og mos, vand af kop og så supplere med modermælkserstatning - og det lyder som om, at han bliver fint mæt af dette:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt idé om, hvad du kan forvente lige nu og den næste tid :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce